Projecte d’ordenació de la costa de la badia de Portmany des des Port des Torrent fins a Cala Gració

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha acollit aquest matí una trobada de representants de les administracions implicades en la ordenació de la costa de la Badia de Portmany, un projecte que rep el finançament del Fons per l’Impuls del Turisme Sostenible, per fer balanç de la feina feta i posar en comú els objectius de la important transformació que es promou en aquest enclavament, compartit entre els municipis de Sant Josep i Sant Antoni de Portmany, amb un pressupost superior als 20,4 milions d’euros. A la trobada, a petició de l’Ajuntament de Sant Antoni, s’ha exposat per part de l’equip de govern de Sant Josep, que té l’encomana de liderar aquesta inversió, que «s’està ultimant la contractació d’una oficina tècnica que dirigirà tot el procés de transformació previst», ha dit la regidora de Contractació, Pilar Ribas, que ha exposat l’estat d’aquesta actuació.

De fet, avui mateix s’havia de rebre la totalitat de la documentació requerida a l’empresa proposada per a assumir aquesta tasca, per la que rebrà uns 300.000 euros al llarg dels propers dos anys que està previst que duri la reforma. Un total de cinc despatxos presentaren les seves propostes, de les que tres es consideraren aptes per a optar a l’adjudicació.

La primera tasca que assumirà aquesta oficina tècnica serà la redacció d’un informe de planificació de les etapes necessàries per fer possible la execució del projecte d’ordenació, la redacció del qual també està a punt d’adjudicar-se per un import de més de 800.000 euros. Val a dir que s’han rebut un total de nou propostes, que encara s’han de valorar per seleccionar-ne la millor.

El guanyador de la redacció disposarà de sis mesos per a preparar tota la documentació per a tramitar el Pla d’Ordenació del Litoral i la redacció del projecte d’execució adaptat a aquest document, tasca per la que disposarà de tres mesos addicionals.

L’oficina tècnica s’ocuparà de la relació amb la societat, però també amb altres instàncies com Costes o amb els propietaris que hauran de posar a disposició els terrenys per aquesta actuació i tramitar les concessions necessàries allà on sigui requerit. En definitiva, s’ocuparà «de totes les passes administratives que siguin necessàries per poder fer realitat la reordenació de la badia», com ha explicat l’alcalde de Sant Josep, Josep Marí Ribas.

A més de l’alcalde i Ribas, han acudit per part de Sant Josep el tinent d’alcalde, Angel Luis Guerrero, i el regidor de Turisme, Vicent Roselló a més de personal tècnic. L’alcalde de Sant Antoni, Marcos Serra, ha acudit acompanyat del seus tinents d’alcalde, Joan Torres i José Ramón Martín. El conseller de Presidència i Medi Ambient, Vicent Roig, ha acudit amb el director insular de Turisme, Juan Miguel Costa, mentre que la conselleria de Turisme ha enviat una representació de perfil tècnic.

Els participants han constatat la bona marxa de les tasques preparatòries, tot i algun entrebanc de la seva tramitació que va fer optar, precisament, per la figura d’una oficina tècnica per a assumir la coordinació d’aquesta gran inversió.

La meitat del pressupost previst, 20,4 milions d’euros, els aporta el Govern dels fons obtinguts per l’ITS, el 25% prové del Consell d’Eivissa i el 25% restant l’aporten els dos municipis en proporció directa a les obres que es realitzen a cada un d’ells. Així, Sant Josep finançarà el 80,7% d’aquesta quota mentre Sant Antoni aportarà el 19,3% d’una millora que agafa des de Port des Torrent fins a Cala Gració.