Projecte d’ordenació de la costa de la badia de Portmany des des Port des Torrent fins a Cala Gració

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha valorat «amb satisfacció» la decisió del Consell de Govern de concedir la declaració d’interès autonòmic del projecte de reordenació de la badia de Portmany. «Això ens permetrà accelerar els terminis i reduir una part dels tràmits per tal de poder fer realitat més aviat un projecte que és crucial pel nostre municipi i els nostres vesins de Sant Antoni. Estam molt agraïts que avui el Govern hagi concedit aquesta petició de Sant Josep», ha destacat l’alcalde, Ángel Luis Guerrero, que ha recordat que és el municipi que ha rebut l’encàrrec de gestionar tota la tramitació del projecte. «És una mostra més del compromís de l’executiu de Francina Armengol amb aquesta inversió, estratègica en la transformació que volem per tot aquest àmbit».

L’alcalde també ha assenyalat que aquesta important actuació, de prop de més de 20 milions d’euros (20.399.326 €), rep també el suport «clau» del fons per afavorir el turisme sostenible de l’Agència d’Estratègia Turística de Balears (10.199.663 €). El Consell d’Eivissa es fa càrrec d’un altre 25% del pressupost i entre Sant Josep i Sant Antoni es reparteixen el 25% restant d’una reordenació que va de Port des Torrent fins a Cala Gració.

A dia d’avui, l’oficina tècnica creada per pilotar una actuació de gran envergadura que implica dos municipis i també afectarà el domini públic litoral, treballa en el disseny del projecte i ultima la proposta inicial del traçat que seguirà el futur passeig litoral que es preveu a la badia.

Més enllà de poder transformar la façana litoral de Port des Torrent, Cala de Bou i continuar el passeig marítim de Sant Antoni fins a Cala Gració, el projecte permetrà millorar i reordenar la xarxa de sanejament de la marge josepina de la badia i eliminar impactes com les casetes de bombeig. El nou passeig, concebut com a un exemple d’instal·lació de baix impacte i d’integració ambiental, vol crear un itinerari segur per a vianants i ciclistes al llarg de tota la costa de l’àmbit d’intervenció. Una de les claus per assolir això és establir el traçat òptim que garanteixi l’accessibilitat de les persones i destacar la vegetació endèmica amb una cura molt especial del paisatgisme, a més de rehabilitar i adequar els mollets existents per millorar el trànsit entre les dues ribes de la badia.