Projecte d’ordenació de la costa de la badia de Portmany des des Port des Torrent fins a Cala Gració

L’Ajuntament de Sant Josep ha acollit aquest matí una trobada entre els representants de les institucions que participen en la reordenació de la badia de Portmany amb l’equip que ha guanyat l’encàrrec de redactar aquest projecte i la oficina tècnica que dirigirà tota l’actuació, que rep una important aportació del Fons del Turisme Sostenible balear i afecta també a la part de la badia que pertany al municipi de Sant Antoni.

L’equip redactor disposa ara de «d’un termini de tres mesos per presentar un avantprojecte que haurà d’incorporar les grans línies de la transformació de la badia per a poder-les presentar als vesins i empresaris d’aquest entorn», segons ha explicat l’alcalde, Josep Marí Ribas, que ha presidit una trobada en la que també ha estat present el batle de Sant Antoni, Marcos Serra, el conseller insular d’Infraestructures, Vicent Roig, i l’assessor de la conselleria balear de Turisme Vicent Torres.

L’adjudicació de la redacció del projecte ha estat resolta recentment a favor de la proposta presentada conjuntament per els despatxos Neos Maritime Consulting, High Office Uno i Gestión de Puertos y Litorales Sostenibles, que rebran prop de mig milió d’euros per aquest encàrrec (401.362 euros amb 84.286 euros d’IVA). Aquest import es reparteix en dos tasques diferents: la reordenació de la badia (uns 170.000 euros) i el projecte constructiu de les actuacions previstes (uns 315.000 euros).

La complexitat d’aquesta actuació, que afecta els municipis de Sant Josep i Sant Antoni i s’inscriu en bona part del previst en terrenys situats a l’àrea de domini públic de la Demarcació de Costes, feien recomanable nomenar una direcció tècnica que pilotés i coordinés tota aquesta actuació, que s’executarà en diversos exercicis. L’empresa Decode Ingenieria va obtenir l’adjudicació d’aquesta oficina de gestió per un import de 336.157 euros (277.816,00 euros amb un IVA de 58.341,36 euros).

A la trobada d’avui s’ha acordat mantenir una comunicació fluïda entre les administracions que participen al projecte i fer un seguiment regular de la seva evolució. També hi ha el compromís «de contribuir en la mesura del que estigui a les seves mans a agilitzar la tramitació de la reordenació per tal que pugui esdevenir una realitat quan abans», com ha dit la regidora de Contractació de Sant Josep, Pilar Ribas.

La reordenació de la badia de Portmany des de Port des Torrent a Cala Gració és un projecte que frega els 20 milions d’euros de pressupost. D’aquests, el Govern balear n’aporta la meitat a través del Fons de Turisme Sostenible que gestiona la conselleria de Turisme. El Consell d’Eivissa aporta un 25% del pressupost i l’altre 25% el sufraguen els dos ajuntaments implicats, en la part proporcional del projecte que correspon als respectius municipis. Així, l’Ajuntament de Sant Josep assumirà el 80,7% d’aquesta fracció mentre que Sant Antoni aporta el 19,3% restant.